Auteur Erik Krikke

Auteur Erik Krikke

Auteur Erik Krikke (Steenwijk, 1976) is vader van twee zoons en veteraan. Daarnaast is hij uitgever, theatermaker en bandlid in de band 7even bridges.

Na een traumatische militaire missie als hulpverlener in Afghanistan, is het nu zijn persoonlijke missie om het bewustzijn rond traumaverwerkingsproblematiek, depressie en angststoornissen – zoals bijvoorbeeld posttraumatische stressstoornis (PTSS) – te vergroten.

Op zijn eigen wijze doorbreekt hij het taboe op mentale problemen. Hij maakt dit taboe juist bespreekbaar via onder andere zijn boeken, theatervoorstellingen, muziek en lezingen. Omdat hij als geen ander weet hoe fijn het is om gehoord te worden, en een handreiking te krijgen als je worstelt met mentale problemen.

Erik z’n hart ligt bij het vertellen van verhalen, zoals door het schrijven van boeken en het maken van muziek en theatervoorstellingen. Bovendien houdt hij zich als (co-)schrijver en als uitgever bezig met het helpen van anderen om hun verhaal te vertellen.

“Het is zo bijzonder om voor de eerste keer je eigen boek of CD in handen te hebben. Dat gevoel gunnen wij iedereen.”

De keuze tussen
opgeven
en overleven

Na zijn terugkeer uit Afghanistan, liet Erik lang zijn aangrijpende herinneringen en zijn verhalen bij zich. Uit angst voor oordelen en onbegrip, en door zijn gevoel van schaamte en schuld. Totdat hij voor de keuze kwam te staan tussen opgeven of overleven.

Na een lange persoonlijke strijd staat Erik nu weer middenin het leven. Door het delen van zijn ervaringen en verhalen heeft hij laten zien, dat hulp vragen op het moeilijkste moment ontzettend stoer en dapper is om te doen. Hij heeft zelf ervaren wat een uitgestoken hand kan betekenen en gunt anderen dit ook.

Het taboe
bespreekbaar maken

Erik is tegenwoordig niet enkel meer aan het overleven: hij leeft weer. Hij staat er niet meer alleen voor en kijkt weer vooruit, de toekomst tegemoet. Hij gunt het anderen dat zij dit ook gaan ervaren. Samen is alles leuker; juist door het bespreekbaar maken van mentale problemen creëren we meer verbinding. Met de mensen in onze omgeving, maar ook met jezelf. Door bruggen te bouwen in plaats van bruggen te verbranden.

Auteur Erik Krikke

Auteur Erik Krikke begon met het schrijven van zijn eerste boek in 2013. Lang voordat hij daarmee begon, werd hij als militair uitgezonden naar Afghanistan, in de functie van operatieassistent chirurgie. Hij belandde daar belandde hij middenin een vreselijke oorlog. Wat hij daar meemaakte, was genoeg om hem voor de rest van zijn leven diepgaand te veranderen. Het leed dat hij zag, trok zulke diepe sporen door zijn emotionele leven, dat hij na terugkeer geen rust meer vond.

Co-auteur Erik Krikke

Naast eigen werk schrijft Erik ook mee met anderen, om ook hun verhalen te vertellen. Zo werkte hij mee aan het succesvolle boek ‘De Duivel Ligt Altijd Op De Loer’ van popjournalist Harry de Jong. Het boek ‘Mama, heb ik dat ook?’ van Linda de Wit en Erik Krikke beschrijft de impact die ASS (autisme spectrum stoornis) heeft op een gezin. Een ontroerend en tegelijk inspirerend boek.

Operatie geslaagd

Uiteindelijk vond Erik een uitweg door het boek ‘Operatie Geslaagd’ te schrijven: over zijn ervaringen tijdens die missie. Op een heel directe manier verwoordt hij hierin wat hij meemaakte in Afghanistan. Over morele dilemma’s: en de keuzes die hij moest maken. Soms letterlijk over leven en dood. Pijnlijk eerlijk schreef hij wat dit met hem deed. Ook in de jaren na zijn militaire missie. Het boek werd een groot succes. Er zijn duizenden exemplaren van verkocht, heeft veel media-aandacht opgeleverd en won enkele prijzen.

Zijn eerste boek heeft vele duizenden mensen bereikt en geraakt. ‘Operatie Geslaagd’ heeft ertoe bijgedragen dat mensen die strijden tegen mentale verwondingen zich herkend en erkend voelen. Erik heeft PTSS en moral injury bovendien een gezicht gegeven. Omdat hij zijn missie verder wilde uitdragen, besloot hij om samen met zijn muzikale vrienden om van zijn boek ook een theatervoorstelling en albums te maken. Ook deze werden een succes.

“Met dit boek heeft auteur Erik Krikke een stem gegeven aan PTSS. Respect om je zo kwetsbaar op te stellen en hier voor uit te komen”

Keihard Opstaan

Het succes van het eerste boek vroeg om een vervolg. In zijn tweede boek ‘Keihard Opstaan’ vertelt auteur Erik Krikke op indringende wijze over zijn strijd met zijn mentale en morele verwondingen. Zoals over hoe spoken uit het verleden nog altijd aan hem trekken. Over hoe er nog altijd een monster in Erik zit, waarmee hij worstelt op het moment dat de schijnwerpers uit zijn. Een verhaal over leven in een schaduwwereld en dat laat zien, dat niets is wat het lijkt.

“Ik ben er helemaal stil van, en wil die stilte heel lang vasthouden als eerbetoon naar de auteur Erik Krikke. Die de moed had dit boek zonder opsmuk te schrijven en de wereld in te sturen, daar waar het hoort.”

Over Erik Krikke Producties

Erik Krikke Producties is opgericht om de verschillende activiteiten die Erik alleen of in teamverband uitvoert te bundelen tot een website, voor optimaal gebruiksgemak. Hier vindt u alle informatie over Erik als auteur en theatermaker. Ook vindt u hier alles over de band 7even Bridges, met wie bandlid Erik al jaren achtereen niet uit de Nederlandse theaters en podia is weg te denken.