Behandeling PTSS

Behandeling PTSS

De eerste stap naar de behandeling PTSS is de moeilijkste. Je kunt het heel eng vinden om hulp te vragen. En dat hoeft niet, want hulp vragen is geen teken van zwakte, maar het vraagt juist lef. Daarnaast is het beginnen aan de behandeling PTSS ook vreselijk eng en spannend zijn. Je wilt liever niet terugdenken aan het doorgemaakte trauma. Bovendien word je tijdens de behandeling je weer met de angst en het trauma geconfronteerd. Met je behandelaar ga je aan het werk met je vermijdingsreacties en coping en roep je het trauma weer op. Het doel van de traumatherapie is dat je angst afneemt en je niet meer vermijdt. Kortom, de behandeling is erop gericht dat je grip op je leven weer terugkrijgt.

Tijdens PTSS is het trauma een bepalend onderdeel in je huidige leven, na een behandeling is het er nog wel, maar is het deel van je verleden. Het bepaalt niet meer jouw leven. Cognitieve gedragstherapie en EMDR zijn de meest gekozen behandelingen bij PTSS. In overleg wordt bepaald welke behandeling het beste bij je past.

Cognitieve Gedragstherapie

De vorm van cognitieve gedragstherapie die bij behandeling PTSS heel vaak wordt ingezet heet Imaginaire Exposure (IE). Je leert hierbij om de manier waarop je naar de herinnering kijkt te veranderen. Wanneer je PTSS hebt, doe je er namelijk alles aan om de herinneringen te vermijden, want deze roepen te veel angst op. Maar juist door het vermijden wordt het probleem op de langere termijn groter en erger. Kortom, Het wegdrukken van de herinnering is maar een tijdelijke oplossing, maar geen blijvende.

Tijdens de therapie ga je in veilige situatie terug naar de schokkende gebeurtenis. Je vertelt tijdens de sessies over jouw trauma, je beleeft het opnieuw, maar in een veilige setting. Door het telkens weer te vertellen, neemt de angst af. Hierdoor krijgt je controle over je herinnering. Daarnaast zullen de opdringende herbelevingen afnemen. Ook werk je aan zaken die je vermijdt sinds het trauma, zodat je bijvoorbeeld weer kunt autorijden of bepaalde plekken, zoals een supermarkt of een druk terras, weer kunt bezoeken.

Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR)

Gedurende EMDR behandeling keer je ook terug naar de schokkende gebeurtenis. Je staat stil bij wat je hierbij ziet, wat je voelt en wat je gedachten zijn bij deze gebeurtenis. Uiteindelijk focus je op het meest nare beeld van de traumatiserende herinnering, waar de meeste lading zit. Terwijl je dit doet word je afgeleid doordat je in een koptelefoon afwisselend piepjes in je linker en rechter oor te horen krijgt. Ook kan de behandelaar met lichtjes of met vingerbewegingen werken, die je moet volgen met je ogen.

Door telkens stil staan bij het pijnlijke beeld en daarbij afgeleid te worden, wordt de lading aan de herinnering minder. Hierdoor kun je rustiger aan de gebeurtenis en de herinnering terugdenken. Bovendien kunnen zelfs door EMDR nieuwe inzichten ontstaan over het ingrijpende gebeurtenis. Het trauma kan zo minder zware betekenis krijgen. Welk effect EMDR precies op de hersenen heeft, is (nog) niet bekend. Al met al is de behandeling  bewezen effectief en leidt in de meeste gevallen tot verbetering.

Medicatie

Hoewel er geen medicatie is voor PTSS, kan het wel zo zijn dat je naast de PTSS ook een depressie hebt. In dat geval kunnen antidepressiva ondersteunen en helpen om je klachten te verminderen.

Boek over PTSS

Wil jij meer lezen over de behandeling van PTSS en geconfronteerd te worden met PTSS en hoe het leven er ingrijpend door verandert? Lees dan ‘Operatie Geslaagd‘ en ‘Keihard Opstaan.’

‘Operatie Geslaagd’ is Erik’s persoonlijke, rauwe en indringende relaas over de vernietigende impact van PTSS: posttraumatische stressstoornis en morele verwondingen. Met zijn debuut heeft Erik een grote positieve bijdrage geleverd aan het doorbreken van de stilte en het taboe dat nog altijd ligt op mentale problematiek.

‘Keihard Opstaan’ is het vervolg. Hierin staat vooruitkijken en groei centraal en Erik vertelt  onomwonden hoe zijn leven is veranderd door PTSS en vele onzichtbare verwondingen. Hij wil met zijn boek opnieuw in de bres springen voor psychische problematiek en zo meer mensen helpen op hun weg naar Keihard Opstaan.

Erik Krikke 

Erik Krikke is auteur en verhalenverteller. Met zijn boeken en voorstellingen levert Erik een positieve bijdrage aan het vergroten van bewustzijn rondom psychische problemen, zoals PTSS (posttraumatische stressstoornis) en depressie, maar ook juist over vooruitkijken en PTG: posttraumatische groei.

Contact

Erik Krikke

KVK:66978068 | BTW  

info@erikkrikkeproducties.nl

Privacy Statement
Algemene Voorwaarden