Omgaan en leven met PTSS

Omgaan en leven met PTSS

PTSS kan een vernietigende impact op je leven hebben en je zult moeten leren omgaan en leven met PTSS. Het zet je leven op zijn kop. Als eerste ervaar je herbelevingen. Daarnaast ben je angstig en gespannen en bovendien vermijd je alles wat je aan het trauma doet herinneren. Bovendien kan PTSS zelfs zorgen dat je niet meer kunt werken of naar school kunt gaan. Tot slot kun je moeite krijgen met het onderhouden van je (werk)relaties. Hierdoor kunnen deze onder druk komen te staan.

Kortom, het is van het grootste belang om hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door hulp te vragen bij je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar professionele hulpverlening. Ben je veteraan en heb je hulp nodig? Dan begint je hulpvraag bij het Veteranenloket. Ook kun je hulp vragen en steun zoeken familie of vrienden. Bovendien zijn er ook een aantal dingen je zelf kan doen om met PTSS te leren leven.

Tips voor omgaan en leven met PTSS

Praat erover.

Zwijg niet. Bespreek met anderen wat je hebt meegemaakt. Doe dit met mensen die je vertrouwt. Vertel jouw verhaal ondanks dat het pijn doet om erover te praten. Voel je niet bezwaard om erover te praten en ga er niet vanuit dat mensen het naar vinden om naar je te luisteren. Vaker is het zo ze er zelf niet naar durven vragen. Hoe vaker je jouw verhaal deelt, hoe gemakkelijker het uiteindelijk gaat.

Gun jezelf de tijd om te helen.

Traumaverwerking kost over het algemeen veel tijd. Leg geen druk op jezelf, maar geef jezelf de tijd die nodig is om jouw trauma te verwerken. 

Sta stil bij wat je hebt meegemaakt.

Het liefst wil je je gedachten aan de schokkende ervaringen wegdrukken, zodat je maar niets hoeft te voelen. Dat is heel logisch, maar het zorgt juist niet voor herstel. Je kunt bijvoorbeeld schrijven of tekenen, zet je creativiteit in om stil te staan bij je trauma. Hierdoor raak je bewust van je trauma en je laat het zelfs tot je doordringen. Bovendien werkt het helend en kan het je nieuwe inzichten geven over jouw beleving.

Onderneem dingen die je ook leuk vond voor je de traumatische ervaring opdeed.

Dus pak je hobby weer op, spreek af met vrienden. Ga sporten, want hierdoor focus je op dingen die wel lukken in plaats dingen die je niet kunt. Verzet je gedachten, maar doe dit zonder dat je ze onderdrukt.

Vlucht niet in gebruik van middelen.

Verdoof jezelf niet door overmatig alcohol en drugs te gebruiken. Het is geen oplossing. Hierdoor gaat de pijn niet weg. Een gezonde levensstijl draagt bij aan je herstel. Dus zorg voor een normaal dag en nachtritme, eet gezond en beweeg voldoende.

Zoek hulp.

Samenvattend, het herstel van PTSS begint met het zoeken naar professionele hulp. Vraag naar de mogelijkheden bij je huisarts. 

Tips voor naasten voor omgaan en leven met PTSS

Leven met iemand die lijdt aan PTSS heeft een grote impact ieders leven in de omgeving en in het bijzonder dat van naasten. Hoe kun je iemand hier zo goed mogelijk bij steunen en helpen? Wat kun je doen zonder er zelf aan onder door te gaan? Hieronder staan een aantal tips:

Luister naar het verhaal van degene met PTSS.

Laat iemand vertellen. Ook al hoor je het verhaal voor de zoveelste keer, blijf aandachtig luisteren. Luister zonder oordeel niet. Het is heel belangrijke en helpend voor iemand met PTSS om regelmatig zijn verhaal te doen en erover te blijven vertellen.

Schep realistische verwachtingen.

Leven en omgaan met PTSS is een proces dat heel lang kan duren en zeg dus niet dat het ‘snel over zal zijn’ of dat diegene ‘er vast snel over heen is’. Het verwerken van een trauma en het herstel van trauma kost veel tijd. Het kan ervoor zorgen dat degene met PTSS het zichzelf kwalijk neemt wanneer het herstel niet snel genoeg gaat. Hierdoor raakt degene met PTSS teleurgesteld in zichzelf en in de hulpverlening. Kortom, schep geen valse verwachtingen.

Wees open en eerlijk.

Bij iemand met PTSS is het mens- en wereldbeeld veranderd. Het vertrouwen in een veilige wereld is bij iemand met PTSS weg. Daarom is het belangrijk om altijd open en eerlijk te zijn tegen iemand met PTSS. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Kom afspraken na en houd een in vertrouwen verteld verhaal voor jezelf.

Vraag aan iemand met PTSS wat hij of zij van jou verwacht.

Wees open en eerlijk of je aan deze verwachting kan voldoen.

 

Zorg voor jezelf

Kun jij als naaste de pijn van de ander niet meer aan? Weet je niet meer wat je moet doen om iemand te steunen of ga je er zelf aan onderdoor? Zoek hulp voor jezelf of zoek steun bij lotgenoten. De hulpvraag voor jou als naaste begint bij de huisarts. Naasten van veteranen kunnen ook terecht bij het Veteranenloket.

Boek over PTSS

Wil jij meer lezen over omgaan en leven met PTSS en hoe het leven er ingrijpend door verandert? Lees dan ‘Operatie Geslaagd‘ en ‘Keihard Opstaan.’

‘Operatie Geslaagd’ is Erik’s persoonlijke, rauwe en indringende relaas over de vernietigende impact van PTSS: posttraumatische stressstoornis en morele verwondingen. Met zijn debuut heeft Erik een grote positieve bijdrage geleverd aan het doorbreken van de stilte en het taboe dat nog altijd ligt op mentale problematiek.

‘Keihard Opstaan’ is het vervolg. Hierin staat vooruitkijken en groei centraal en Erik vertelt  onomwonden hoe zijn leven is veranderd door PTSS en vele onzichtbare verwondingen. Hij wil met zijn boek opnieuw in de bres springen voor psychische problematiek en zo meer mensen helpen op hun weg naar Keihard Opstaan.

Erik Krikke 

Erik Krikke is auteur en verhalenverteller. Met zijn boeken en voorstellingen levert Erik een positieve bijdrage aan het vergroten van bewustzijn rondom psychische problemen, zoals PTSS (posttraumatische stressstoornis) en depressie, maar ook juist over vooruitkijken en PTG: posttraumatische groei.

Contact

Erik Krikke

KVK:66978068 | BTW  

info@erikkrikkeproducties.nl

Privacy Statement
Algemene Voorwaarden