Posttraumatische stressstoornis
PTSS: Posttraumatische stressstoornis
Boeken over PTSS
Lees in ‘Operatie Geslaagd’ hoe vele traumatische ervaringen leidden tot PTSS en het gevecht ertegen. ‘Keihard Opstaan’ is het vervolg en vertelt het persoonlijke verhaal hoe je, ondanks dat niets is wat het lijkt, posttraumatische groei kunt ervaren.
PTSS: Posttraumatische stressstoornis
Heb je iets heel schokkends meegemaakt en ben je daarna gespannen of prikkelbaar geworden? Ontloop je plekken of vermijd je zaken die je doen denken aan het trauma? Heb je last van herbelevingen? Beleef jij de ingrijpende gebeurtenis steeds opnieuw, bijvoorbeeld door nachtmerries? Dringen herinneringen aan de schokkende gebeurtenis zich aan jou op? Wanneer je na een traumatische ervaring last hebt van één of meerdere van bovenstaande verschijnselen kan het zijn dat je PTSS: Posttraumatische Stressstoornis hebt. Wat PTSS is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kunt worden, lees je hieronder.
Wat is PTSS?
Bij het grootste deel van de mensen gaan klachten na een traumatische gebeurtenis geleidelijk over. Zij verwerken het trauma en ze pakken hun leven weer op. Wanneer je echter PTSS hebt, heb je het trauma niet verwerkt. De klachten blijven of je krijgt jaren later ineens klachten. Dan is er sprake van een posttraumatische stressstoornis.
PTSS valt in de categorie angststoornis, want na de schokkende gebeurtenis blijft je angst bestaan. Hierdoor zijn je lijf en geest constant alert op een niet meer bestaand gevaar. Je staat altijd ‘aan.’ Bovendien ben je bent gespannen, je schrikt snel en je bent erg waakzaam. Ook kun je je snel bedreigd voelen waardoor je je wilt terugtrekken. Hierdoor loop je het risico om geïsoleerd te raken en om de grip op je leven kwijt te raken. Daarnaast kun je last hebben van herbelevingen of intrusies van het trauma, bijvoorbeeld door nachtmerries of herinneringen. Je vermijdt je gevoelens of zaken die jou aan het doorgemaakte trauma doen denken.
Mensen met posttraumatische stressstoornis hebben last van een aantal specifieke symptomen die zijn onder te verdelen in: herbelevingen, vermijden en spanningen.
Als eerste en meest duidelijke kenmerk van PTSS zijn er vaak zeer realistische herbelevingen. Deze zijn levensecht en ze kunnen erg veel angst en emoties oproepen. Ook herinneringen aan het trauma kunnen dit doen. Hierdoor kun je de neiging hebben om te vermijden; je ontloopt zaken die met het trauma te maken hebben. Je probeert bijvoorbeeld om de herinneringen weg te duwen, of je vermijdt plekken die je doen herinneren aan het trauma. Bovendien kun je doordat je veel meer gespannen bent dan voor het trauma erg prikkelbaar worden. Kortom, het zogenaamde ‘korte lontje.’ Dit is een bekend verschijnsel bij mensen met PTSS. Lees meer over de symptomen van PTSS.
Oorzaken PTSS
Een posttraumatische stressstoornis ontstaat na een schokkende, traumatische gebeurtenis. Gelukkig krijgt lang niet iedereen een PTSS na een traumatische gebeurtenis. Bij de meeste mensen gaan de klachten na verloop van tijd over. Er zijn een aantal factoren van belang gebleken bij de ontwikkeling van een PTSS:
- Het soort gebeurtenis en de duur ervan
- Biologische factoren
- Draagkracht en weerbaarheid
- Opvang en sociaal netwerk.
- Lees meer over de oorzaken van PTSS.
Behandeling PTSS
Voor je herstel is het van het grootste belang dat je je trauma onder ogen ziet. Als eerste is het vragen om hulp een teken van kracht. Het is namelijk ongelooflijk dapper om je kwetsbaarheid te tonen en je te laten helpen. Samen met je behandelaar ga je op zoek naar de behandeling die bij jou past. Het doel van de therapie is dat je angst je leven niet meer beheerst en je geen zaken meer vermijdt. Hierdoor krijg jij weer grip op jouw leven. De meest gekozen behandelingen bij PTSS zijn cognitieve gedragstherapie en EMDR. Lees meer over de behandeling van PTSS.
Omgaan en leven met PTSS
Wanneer je een PTSS hebt is het dus van groot belang professionele hulp te zoeken. Bovendien kun je ook zelf een aantal dingen doen om de invloed van PTSS op je leven te verminderen:
- Zoek professionele hulp
- Geef jezelf de tijd
- Praat erover, zwijg niet
- Sta stil bij je jezelf en trauma
- Doe dingen die je voor het trauma leuk vond
- Onderneem dingen waardoor je succesmomenten ervaart
- Probeer niet te vluchten in middelengebruik, zoals drugs en drank
- Lees meer over omgaan en leven met PTSS
Veteraan met PTSS
Voor veruit de meeste veteranen is een uitzending een verrijking van het leven en een fantastische periode om op terug te kijken. Een uitzending doet iets met mensen en dus meestal is dat positief. Ook kan een uitzending een leven ingrijpend veranderen. Ben jij veteraan en heb jij als gevolg van een uitzending hulp en zorg nodig? Dan is het Veteranenloket er voor jou. Natuurlijk ook voor jouw thuisfront. Je krijgt via dit loket toegang tot zorg, beginnend met een gesprek met de zorgcoördinator tot aan specialistische behandelingen.
Ben jij veteraan en heb jij hulp nodig? Wat je hulpvraag ook is, het begint altijd door contact op te nemen met het Veteranenloket. Hulp vragen kan een grote stap zijn, maar je doet het nooit voor niets. Zij zijn er voor jou om je te helpen. Je kunt bellen naar 088 334 00 00 of mailen naar info@veteranenloket.nl. Is het acuut, dan kun je het veteranenloket 24 uur per dag, 7 dagen per week, telefonisch bereiken.
Erik Krikke
Erik Krikke is auteur en verhalenverteller. Met zijn boeken en voorstellingen levert Erik een positieve bijdrage aan het vergroten van bewustzijn rondom psychische problemen, zoals PTSS (posttraumatische stressstoornis) en depressie, maar ook juist over vooruitkijken en PTG: posttraumatische groei.