PTSS: Posttraumatische stressstoornis
Symptomen PTSS
De symptomen PTSS kunnen heel erg heftig zijn. Het kan een vernietigende impact hebben op je leven. Hierdoor kan het zelfs voorkomen dat je niet meer in staat bent om te werken. Daarnaast kun je moeite hebben met het onderhouden van relaties die daardoor onder druk kunnen komen te staan en tot slot heeft het grote invloed op je dagelijkse bezigheden, zoals huishouding, verzorging en boodschappen doen.
Met posttraumatische stressstoornis heb je last van drie kenmerkende symptomen: herbelevingen, vermijden en spanning. Iedereen die aan PTSS lijdt, herkent zich in meerdere van onderstaande symptomen.
Kenmerken van PTSS
Herbelevingen
Het meest duidelijke kenmerk van een PTSS zijn herbelevingen, ook wel intrusies genoemd. Het lijkt alsof je de schokkende en traumatische gebeurtenis weer meemaakt en doorleeft. De herbeleving kan levensecht zijn en kan hierdoor heel veel angst oproepen. Wanneer je aan PTSS lijdt kun je last hebben van een of meerdere van onderstaande symptomen:
- Pijnlijke en nare herinneringen aan het doorgemaakte trauma komen ongewild naar boven en dringen zich op.
- Je droomt veel over en je hebt regelmatig nachtmerries over het trauma.
- Het kan voelen alsof de schokkende ervaring weer gebeurt en alsof je midden in de traumatische gebeurtenis zit.
- Je wordt erg emotioneel als iets je herinnert aan het trauma.
- Jouw lichaam reageert door te gaan zweten, trillen, de hartslag te versnellen en je kunt er door gaan hyperventileren.
- Je bent angstig en bang bij de herinnering aan het trauma.
Vermijding
Bij PTSS reageren je hele lijf en je geest heel heftig op herinneringen aan het ingrijpende trauma. Hierdoor kun je erg angstig en emotioneel worden. Bovendien kun je de neiging hebben om alles wat het trauma te maken heeft te vermijden. Ook kun je moeite krijgen met voelen en je kunt ook last krijgen van een afgestompt gevoel.
Wanneer je aan PTSS lijdt kun je last hebben van een of meerdere van onderstaande symptomen:
- Een wezenlijk en belangrijk deel van je trauma heb je verdrongen. Daardoor kun je het (gedeeltelijk) niet meer herinneren.
- Je vermijdt plaatsen, mensen en activiteiten die je doen herinneren aan het trauma.
- Gesprekken, gedachten en gevoelens die horen bij het doorgemaakte trauma vermijd je.
- Je voelt je alsof je er niet meer bij hoort. Hierdoor voel je je vervreemd van anderen.
- Steeds meer sluit jij je af van iedereen en je praat niet tot nauwelijks over je gevoelens en wat je bezighoudt.
- Je gevoelens vlakken af en je hebt weinig zin om iets te ondernemen. Ook zie jij je toekomst somber in.
Spanning
Met PTSS ben je vaak erg prikkelbaar en je bent veel meer gespannen dan je was vóór het trauma. Onderstaande symptomen komen vaak voor bij hoge spanning door PTSS:
- Inslapen en doorslapen lukt moeilijk. Je wordt vaak (onrustig) wakker.
- Je hebt geen zin om op te staan, omdat het allemaal zo zinloos voelt.
- Er hoeft maar weinig te gebeuren, of je bent boos of geïrriteerd. Ook heb je woede-uitbarstingen.
- Jouw concentratievermogen neemt af. Je hebt echt moeite om je hoofd erbij te houden.
- Je bent hyperalert, overmatig waakzaam en je schrikt overmatig snel.
Naast bovenstaande symptomen kun je je ook depressief voelen. Je voelt je somber, je eet minder en voelt je minderwaardig. Ook kunnen gevoelens van schuld en schaamte voorkomen.
Herken je dit? Aarzel dan niet om hulp te zoeken, om zo weer de controle te krijgen en om de grip op je leven terug te krijgen. PTSS en traumaverwerkingsproblematiek is niet iets vreemd. Het kan iedereen overkomen. Jouw herstel begint met het vragen om hulp.
Erik Krikke
Erik Krikke is auteur en verhalenverteller. Met zijn boeken en voorstellingen levert Erik een positieve bijdrage aan het vergroten van bewustzijn rondom psychische problemen, zoals PTSS (posttraumatische stressstoornis) en depressie, maar ook juist over vooruitkijken en PTG: posttraumatische groei.