Traumaverwerking
Traumaverwerking
Zo’n 90% van alle Nederlanders maakt in het leven een schokkende gebeurtenis mee en krijgt dus te maken met traumaverwerking. Dat lijkt een enorm percentage, maar een schokkende gebeurtenis is een breed begrip. Bovendien hoeft een trauma niet altijd posttraumatische stress, depressie of angstklachten te veroorzaken. Maak je dus niet direct zorgen. Gelukkig is de meest voorkomende reactie op traumatische ervaringen veerkracht. Na een periode van ontregeling keer je meestal terug naar je vroegere niveau van functioneren. Bovendien ervaren veel mensen het tegenovergestelde van stress en depressie: posttraumatische groei. Je krijgt meer waardering voor het leven en meer begrip voor jezelf. Dus je kunt sterker worden door je trauma.
Posttraumatische groei (PTG)
Tot maar liefst tweederde van de mensen verwerken een traumatische ervaring niet alleen door hun veerkracht, maar ze groeien erdoor. Je komt daardoor sterker in je leven te staan. Bovendien krijg je hierdoor een fundamenteel andere kijk op de zin van je bestaan.
Al met al wordt PTG, posttraumatische groei gedefinieerd als ‘het gevoel van positieve veranderingen na het meemaken van een traumatische gebeurtenis’. Lees hier meer over posttraumatische groei.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Wanneer je echter PTSS hebt, heb je het trauma niet verwerkt. De klachten blijven of je krijgt jaren later ineens klachten. Dan is er sprake van een posttraumatische stressstoornis.
PTSS valt in de categorie angststoornis, want na de schokkende gebeurtenis blijft je angst bestaan. Hierdoor loop je het risico om geïsoleerd te raken en om de grip op je leven kwijt te raken. PTSS kan een verwoestende impact op je leven hebben. Lees meer over PTSS.
Morele verwonding (moral injury)
Van een morele verwonding is sprake bij het meemaken of begaan van een morele schending. Dus als je over je eigen morele grenzen bent gegaan, getuige of slachtoffer bent geweest van onrecht door anderen, en te maken hebt gehad met grote morele dilemma’s. Dit kan leiden tot gevoelens van boosheid, schuld, schaamte en verraad. Een morele verwonding raakt de mens van binnen.
Bij een morele verwonding staat moreel conflict centraal. De beleving van een rechtvaardige wereld en het inzicht over goed en fout is geweld aangedaan. Lees meer over morele verwonding.
Erik Krikke
Erik Krikke is auteur en verhalenverteller. Met zijn boeken en voorstellingen levert Erik een positieve bijdrage aan het vergroten van bewustzijn rondom psychische problemen, zoals PTSS (posttraumatische stressstoornis) en depressie, maar ook juist over vooruitkijken en PTG: posttraumatische groei.