🍀🤗Cursus koorddansen🤗🍀 Ik balanceer al jaren op het het koord van PTSS). Altijd wiebelig en soms kukel ik er even af en moet ik opnieuw op het koord stappen. Het is een uitdagende reis naar herstel en de wijdte van kloof die ik moet overbruggen lijkt soms onhaalbaar. Maar ik weet ook dat herstel begint met één belangrijke keuze: kiezen voor jezelf. In plaats van machteloos op de bank te blijven liggen, kun je de regie terugnemen over je leven. Dit doe je door kleine en voorzichtige stappen te zetten, structuur op te bouwen en een dagritme te creëren. Hierdoor zul je steeds iets verder komen.

Het terugwinnen van controle begint vaak met kleine successen. Mijn reis naar herstel, toen ik nog op een erg donkere plek zat, begon iedere dag met het schoonmaken van de gootsteen. Dit was een tip van mijn psycholoog. Zodra ik na een slapeloze nacht mijn bed uit kwam (overwinning 1), was het eerste dat ik deed poetsen tot de gootsteen blinkend schoon was. Terwijl ik deze blog zit te schrijven, kijk ik meewarig naar de lege ruimte waar vorige week onze keuken nog stond. De oude gootsteen maakt plaats voor een nieuwe…

Het lijkt misschien onbeduidend, maar deze actie van dagelijks poetsen symboliseert zoveel meer. Het is een teken van zelfzorg en herstel. Het schoonmaken van de gootsteen kan uitgroeien tot het opruimen van het aanrecht, de eettafel en uiteindelijk de hele keuken en woonkamer. Deze opeenvolging van kleine successen bouwt stapsgewijs vertrouwen op. Ik kreeg hierdoor langzaam een schone keuken en een heel klein beetje grip op mijn leven terug.

Wat ook cruciaal is voor herstel is teruggaan naar dingen die je leuk vond voordat PTSS om de hoek kwam kijken. Dat is moeilijk, want de wereld is voor iemand met PTSS heel erg onveilig, onoverzichtelijk groot en vol gevaar. Maar het is belangrijk om jezelf te blijven uitdagen hierin en om vreugde te vinden in dingen die het vlammetje van passie kunnen aanwakkeren. Of het nu gaat om mee schilderen met Bob Ross🤣, sporten, wandelen, lezen, of wat dan ook, deze activiteiten brengen een gevoel van voldoening en eigenwaarde terug.

Zelfzorg: ik vind dat het altijd wat wollig🐑klinkt, maar zorg dragen voor jezelf is geen egoïsme. Het is een noodzaak op weg naar herstel. Het is als het opzetten van een zuurstofmasker in een vliegtuig (wat een vreselijke metafoor, want ik haat drukke vliegvelden en vliegen, haha✈️). Je moet eerst voor jezelf zorgen voordat je anderen kunt helpen. Dit doe je door hulp te vragen, te praten en door het volgen van (trauma)therapie. Maar ook door jezelf te omringen met een ondersteunend netwerk van vrienden en familie. En tot slot het erkennen van je uitdaging en het herkennen van je eigen grenzen. ⛳️

Ik heb geleerd dat herstel van PTSS begint met het maken van keuzes die welzijn en vertrouwen bevorderen. Kleine dagelijkse acties en het vasthouden aan activiteiten die je leuk vindt, kunnen ruimte maken voor grotere stappen in de richting van hernieuwde grip op je leven. Je staat er niet alleen voor en het is meer dan oké om hulp te vragen en goed voor jezelf te zorgen. Onthoud dat als je een heel dik fundament legt, het koord lager hangt, waardoor je er gemakkelijker weer op kunt stappen als je er toch een keer afkukelt! Tot zover de curus koorddansen, haha!

Liefs, Erik❤️🍀

PS: Kan iemand mij vertellen waar ik mijn hamer heb gelaten?