De laatste loodjes.

De laatste loodjes. Keihard Opstaan betekent ook dingen afronden. En dat is precies waar ik op één punt heel hard mee bezig ben. Het afronden van mijn tweede boek. Eindelijk, het vervolg op Operatie Geslaagd komt eraan Keihard Opstaan; van PTSS naar posttraumatische groei.

“De stilte wordt voorzichtig verbroken door zacht gerinkel, dat aankondigt dat de spoorbomen verderop gaan sluiten. Enkele seconden later dendert de intercitytrein op volle snelheid voorbij. Ik kijk hem na tot de drie rode lampen uit mijn zicht zijn verdwenen. Ik heb dit al zo vaak meegemaakt. Zittend op de grote zwerfkei, mijn kei, en kijken naar de langs zoevende treinen. Nadat er een voorbij is gekomen, tel ik de minuten tot de volgende komt. Ze komen ieder half uur. Eerst een van rechts naar links en enkele minuten later van links naar rechts. Dan weer een half uur niets. Ik voel in mijn jaszak en ik pak mijn kleine notitieboekje, een pen en een zaklampje. Met de zaklamp tussen mijn lippen geklemd blader ik door het stukgelezen boekje. De bladzijdes die voor mij openliggen zijn volgekrabbeld met losse woorden. Het is een confronterende, kille opsomming van eigenschappen en karaktertrekken van mijzelf, die ik heb opgeschreven. Het is de spiegel van mijn ziel. Ik heb een verdeling gemaakt tussen goede en slechte eigenschappen. De lijst met slechte is ellenlang. Ze schreeuwen mij toe. De lijst met goede is nagenoeg leeg. Ik sla de bladzijde om en zie in blokletters geschreven: Nog te behalen doelen. Vorig jaar ben ik hier bijna dagelijks geweest. Ik heb toen mijn definitieve afscheid tot in de puntjes voorbereid en ik een planning uitgewerkt om het aardse te verruilen voor het oneindige. Op het allerlaatste moment besluit ik na een allesbepalend telefoongesprek met mijn beste vriend om door te gaan. Ik ben namelijk nog niet klaar.

In mijn eerste boek Operatie Geslaagd vertel ik vooral over wat ertoe heeft geleid, dat ik PTSS en moral injury heb opgelopen. Maar hoe is het om met deze diagnoses te leven? Hoe is het leven veranderd? Waar loop ik tegenaan? Waar loopt mijn omgeving tegenaan? Het boek komt uit in een periode waarin de wereld in brand staat. De pandemie, die de wereld meer dan twee jaar in haar greep heeft gehouden, heeft ervoor gezorgd dat veel mensen zijn geraakt en worstelen met zichzelf. De wachttijden in de GGZ lopen in rap tempo op. Daarnaast hebben de terugtrekking uit Afghanistan en de huidige oorlog in Oekraïne veel losgemaakt bij heel veel mensen. Je hoeft geen veteraan te zijn om geraakt te worden. Het nieuws beheerst ons. Het raakt ons allemaal.

Middenin deze vreemde tijd breng ik met Keihard Opstaan een verhaal van hoop! Een verhaal over liefde, vriendschap, veerkracht, zelfreflectie en zelfvertrouwen. Het staat bomvol met avonturen uit het normale leven. Maar net even anders. Kleine veranderingen hebben grote gevolgen. Het is een feest der herkenning. En erkenning! De laatste loodjes, en dan verschijnt het.

~Erik 

 

 

 

Reserveer hier jouw exemplaar van Keihard Opstaan. 

Wist je dat de voorinschrijving voor mijn nieuwe boek al is begonnen? Het boek verschijnt in juni 2022 maar is nu al in de voorverkoop te reserveren. Extra voordelig! Bestel nu jouw exemplaar. Het boek wordt dan automatisch op de officiële verschijningsdatum bij je bezorgd (en misschien al wel een dag of wat eerder, ssst.)

De laatste loodjes