Mentale krachttraining: Ergens op je levenspad heeft het leven je een ongelooflijke rotklap uitgedeeld. Je bent neergeslagen. Blijven liggen is geen optie, dus je krabbelt zo goed en zo kwaad als het gaat weer op. Je staat voor een keuze. Wat doe je?

In plaats van verbitterd zijn om alles wat niet meer kan, kies je voor nieuwe doelen stellen. Verwachtingen bijstellen, om verder te komen. Leren leven met de littekens op de ziel. Het klopt dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn, maar dat betekent niet dat het leven minder mooi hoeft te zijn als voor de klap. Dit is precies wat mij is overkomen.

Accepteren

Mijn rugzak zit vol met ervaringen, waarvan ik op voorhand zou roepen, ‘dit wil ik niet meemaken,’ maar inmiddels weet ik beter. De strijd tegen herinneringen loslaten en te accepteren dat het ‘nou eenmaal zo is’ zorgt voor ruimte. Daardoor kun je in plaats van altijd maar te rennen, ook eens stilstaan. Dan kun je kijken naar wat je hebt en wat je wel kunt, in plaats van alleen maar te zien wat niet meer kan en wat er niet meer is. En het is die ruimte die maakt dat je kunt groeien. 

In 2016 bracht ik mijn verhaal naar buiten over hoe het leven mij knock-out heeft gemept en ik ben opgekrabbeld. Het verhaal was niet af, want mijn leven ging verder. Veel verder. Daarom ben ik opnieuw in de pen geklommen, want ik ben verder gegaan met het werken aan mijzelf.

Groeien

‘Keihard Opstaan’ vertelt het verhaal over hoe het is om te leven met onzichtbare littekens. Ogenschijnlijk lacht het leven weer toe. Maar wat als niets is wat het lijkt? Wat als de spoken uit het verleden aan je blijven trekken? Welke keuze maak jij? Laat je jezelf afglijden, kruip je in de slachtofferrol of kom je sterker terug?

In ‘Keihard Opstaan’ staat hoop, verbinding, zelfvertrouwen en acceptatie centraal. Het verschijnt in een periode dat veel mensen te maken hebben met mentale problemen. Met die van henzelf of van hun naasten. De pandemie, de plotselinge terugtrekking van de NAVO troepenmacht uit Afghanistan en de oorlog in Oekraïne hebben voor een toename van psychische klachten, zoals gevoelens van depressie en angst gezorgd.

Mentale krachttraining

De rugzak die ik draag, is vol en zwaar. Bij tijd en wijle is deze nog steeds amper te tillen, maar ik zet hem niet af. Ondanks alles is het namenlijk wel míjn rugzak. Dus ik neem hem mee, waar ik ook ga. En door deze te blijven dragen beoefen ik mentale krachttraining. Ik word alsmaar sterker. En dat gun ik anderen ook.

En dan komt het moment dat de proefdruk van mijn tweede boek op de deurmat ploft. Mijn lief stuitert hupsend om mij heen en wil het lezen. Kirrend grist ze het uit mijn handen. Ik hoor haar roepen, dat de recensie snel zal volgen. Zij lacht hardop, terwijl ik alsmaar zenuwachtiger word…

Linda Keihard Opstaan

“Nog een paar weken en dan komt Erik’s tweede boek uit. En hoe bijzonder dat ik de allereerste recensie mag schrijven van de proefdruk!

In dit boek neemt hij eerst een kleine terugblik naar een hele heftige en zware periode en naar het gevoel altijd aan de zijlijn te staan. Hij was op zijn best als hij alleen was, maar daarin is gelukkig grote verandering gekomen. Erik beschrijft in zijn boek een aantal onderwerpen waarbij niets is wat het lijkt. Erik heeft een keuze en dat is terugvallen of nog sterker terug komen.

Dat wat Erik altijd in de weg heeft gezeten, is Erik zelf. Hij was zelf zijn grootste trauma en door zelfreflectie en zelfbewustzijn is Erik gaan inzien dat er veel meer is dan in zijn ‘veilige haven’ te blijven. Hij heeft knetterhard aan zichzelf gewerkt en de belangrijkste thema’s die Erik beschrijft zijn zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Juist deze dingen zijn zo belangrijk om verder te kunnen. Om verder te kijken, en wie weet om zelfs nog een keer afscheid te nemen….Ik ben hartstikke trots op jou en je mooie boek! Vallen en weer keihard opstaan maar bovenal weer leven en voelen ❤️ HVJ.” (Linda de Wit)

BESTEL NU AL!

Keihard Opstaan verschijnt op 24 juni 2022, maar het is nu al te bestellen. Erik’s verhaal over hoe zijn hart en hoofd overspoeld werden door spoken uit het verleden. Hoogste tijd om de bezem erdoorheen te halen. Maar wat als niets is wat het lijkt?

mentale krachttraining Erik