Nee Zeggen. Het is een klein woordje, maar toch is het heel lang voor mij heel moeilijk geweest om het over mijn lippen te krijgen. Inmiddels lukt het steeds beter en hierdoor ervaar ik meer vrijheid en waardering voor mijzelf.

Volgens mij herkent iedereen dit: dag in, dag uit worden we geconfronteerd met een eindeloze stroom van vragen, verzoeken, verplichtingen en ook kansen. Het is zo verleidelijk, of bijna een gewoonte, om ‘ja’ te zeggen tegen alles wat op ons pad komt. Ik deed dit ook, vooral en vaak uit angst om anderen teleur te stellen of om kansen te missen. Maar voor je het weet ga je gebukt onder het vele ‘Ja’ zeggen. Ik ervaar nu dat er een grote kracht ligt in het woord ‘Nee’. En geloof me maar als ik zeg dat dat in het begin doodeng is.  Maar ook dat de kunst van nee zeggen ervoor zorgt dat je meer vrijheid, zelfzorg en zelfvertrouwen voelt. 

De eerste keer “Nee”

Net als alles dat je voor het eerst doet, is ook de eerste keer dat je “nee” zegt, doodeng en overweldigend. Zelfs tegen het ogenschijnlijk kleinste verzoek. Ik heb me er de eerste keer echt op moeten voorbereiden om het te doen. Meermaals heb ik mij afgevraagd of ik egoïstisch ben, anderen teleurstel of kansen misloop. Tegenwoordig draai ik het steeds vaker helemaal om. “Nee” zeggen is een vorm van zelfrespect, want het betekent dat ik mijn grenzen (h)erken. Maar ook dat ik mijn welzijn op de eerste plaats zet. Het gaat erom wat ik nodig heb en wat goed voor mij is en dat bewaak ik.

Lukt het me iedere keer? Nee, absoluut niet. Ik ga nog steeds regelmatig mijn eigen grenzen over, of anderen gaan eroverheen, maar het begin is er. Ik ben begonnen met het herkennen ervan en ik probeer er zo goed mogelijk op te anticiperen.

Ruimte voor mezelf.

Iedere keer dat ik “nee” zeg tegen vragen of verzoeken die niet bijdragen aan mijn eigen doelen, waarden of welzijn, maak ik ruimte vrij voor wat echt belangrijk voor mij is. Hierdoor kan ik mij richten op projecten (zoals inspirerende blogseries en boeken schrijven), mijn dierbaren, relaties en activiteiten die mijn leven verrijken. Ruimte voor alles dat mij energie geeft in plaats van energie kost. En die hernieuwde energie en ruimte stelt mij in staat om te creëren en te genieten van momenten van rust. Daar houd ik van Rust.

Prio 1: Zelfzorg

Dit blijft een lastige om het over te hebben, maar ik doe het toch. Jaren lang heb ik mijzelf verafschuwd en haatte ik degene die mij in de spiegel aankeek. Ik krijg nog steeds een persoonsgerichte behandeling om mij te helpen vrede te sluiten met mijn spiegelbeeld. Dat ik genoeg ben. Dat ik het waard ben en dat ik er mag zijn. Stapje voor stapje ben ik aan het werk gegaan met zelfzorg, zelfrespect en zelfwaardering.

Terug naar het nee zeggen: dit gaat hand in hand met zelfzorg. Het stelt mij in staat om bewuste keuzes te maken over hoe ik mijn tijd en energie besteedt. Energie is een kostbaar goed waar ik zuinig op ben. Door “nee” te zeggen tegen overbelasting en ja te zeggen tegen zelfzorg, investeer ik in mijn fysieke, mentale en emotionele welzijn. Ik weet zeker dat ik hierdoor meer veerkracht en een betere balans in mijn leven krijg.

De kracht van focus

Ik ben veel selectiever geworden in waar ik nog “ja” tegen zeg. Zijn er slechte ervaringen met iets waartegen ik ja heb gezegd, dan doe ik dat dus een volgende keer niet meer. Hierdoor kan ik mij concentreren op wat echt belangrijk is voor mij. De dingen die ik wil doen, kan ik hierdoor veel beter doen. Ik kan mij hierdoor ook veel beter richten op relaties die er echt toe doen, in plaats van slechts oppervlakkig betrokken te zijn bij veel te veel dingen. Ik ben er heilig van overtuigd geraakt, dat focus helpt om de voor jouw belangrijke doelen te behalen en het leidt tot diepere verbindingen met de mensen die ik liefheb.

Nee is geen afwijzing

Oefening baart kunst. Terwijl ik de kunst van nee zeggen met horten en stoten onder de knie krijgt, doe ik eer aan mijn eigen welzijn. Maar dat is nog niet alles, want ik maak nu bewuste keuzes in wat ik wel en niet doe. Ik hou me eraan vast dat nee zeggen geen afwijzing is, maar juist een teken van zelfbewustzijn en zelfrespect. Het is een stap die mij helpt in mijn herstel en goed is voor mijn welzijn. Iedere nee is een stapsteen op mijn pad naar herstel, meer vrijheid en zelfzorg.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen; in het begin is “nee” zeggen doodeng, maar zodra je de kracht ervan proeft, ga je merken dat het je leven verrijkt. Waar een nee vaak wordt ervaren als een deur die in je gezicht dichtslaat, is het juist andersom. Nee opent de deur naar meer ruimte voor jezelf en de mogelijkheid om je te richten op wat echt belangrijk is. Ik zou zeggen, begin vandaag en sluit de kunst van nee zeggen in je hart en begin te ervaren hoe het jouw leven positief kan beïnvloeden. Het begint met dat ene krachtige woordje: “Nee.”

 

 

 

Liefs, Erik❤️