Polsstokhoogspringen. Over de lat verlagen en succesmomenten verhogen. Leg jij de lat (ongemerkt) ook zo hoog voor jezelf? Voel jij ook van alle kanten druk om te presteren en om te moeten voldoen aan het ‘perfecte plaatje?’ Iedereen wordt continu aangespoord om te presteren. Meer te willen, te bereiken en te bezitten. Die druk is overal voelbaar. Ik heb ervaren dat er een gevaar schuilt in deze constante zoektocht naar ‘meer.’ Het leidt namelijk onherroepelijk tot stress. En zelfs burn-out en het gevoel dat je jezelf verliest, omdat je verdwaalt in de mallemolen van verplichtingen, liggen op de loer. Voel jij dat ook? De enige die daar wat aan kan doen, ben jij. 

De oplossing ligt dichterbij dan je denkt, want wat je kunt doen is: genoegen nemen met minder. Door dat te doen en die gedachte te omarmen, stel je jezelf in staat om meer succesmomenten te beleven in je leven. Ik deel hieronder graag welke stappen ik genomen heb om minder druk te voelen en meer uit het leven te kunnen halen.

 • Focus op kwaliteit boven kwantiteit:
  Wat succes betekent, bepaal jij zelf. Gaat het om kwantiteit of kwaliteit? In plaats van dat succes bepaald wordt door de hoeveelheid doelen die ik bereikt hebt, gaat het voor mij om hoeveel voldoening ik uit die doelen haal. Door me te concentreren op enkele belangrijke doelen, kan ik meer tijd en energie investeren om ze te behalen en echt te genieten van het gevoel dat daarmee gepaard gaat.
 • Leer ‘nee’ te zeggen:
  Zo hey, boem! Dit is zo moeilijk, maar ook zo geweldig als je ermee begint! Dit is een bevrijding. Het is zo moeilijk om grenzen te stellen in onze cultuur van overbelasting. Het is doodeng om ‘nee’ te zeggen, want daarmee zou je iemand kunnen teleurstellen. Ik heb dit moeten leren, maar ik weet nu dat elke ‘nee’ die ik zeg tegen verplichtingen die niet bijdragen aan mijn persoonlijke groei en geluk, ruimte creëert voor waardevollere activiteiten en relaties. Dat geeft mij de ruimte om mij te focussen op de voor mij meer belangrijke doelen. 
 • Zelfzorg is je eerste prioriteit:
  Mijn succes begint bij zelfzorg. Dit ligt verankerd in mijn vaste ritueel van goed voor mezelf zorgen, door skincare, wandelen en goed en gezond eten. Door goed voor mijn fysieke, mentale en emotionele welzijn te zorgen heb ik mijn veerkracht enorm vergroot en hierdoor kan ik veel beter omgaan met uitdagingen en tegenslagen.
 • Vier kleine overwinningen:
  Ook hierbij geldt dat de lat niet altijd hoog hoeft te liggen. Succesmomenten kunnen verscholen liggen in de kleinste dagelijkse dingen. Op sommige dagen is alleen al het uit bed komen een prestatie. Iedere stap die ik neem is op zich weer een prestatie en ik sta stil bij de kleinste overwinningen. Sterker nog, ik vier ze. Dit heeft mijn motivatie en zelfvertrouwen een grote duw in de rug gegeven. 
 • Verander je definitie van succes:
  Wat succes voor mij betekent, bepaal ik zelf. Dat geldt dus ook voor jou. Ook kan ik mijn definitie van succes dus herzien. Voor mij hangt succes niet meer aan het bereiken van ‘meer.’ Voor mij betekent succes meer tijd doorbrengen met je dierbaren, mijn passies nastreven, of gewoon genieten van het moment, leven in het nu, zonder dat ik mij zorgen maak over wat er nog meer te bereiken valt.
 • Laat los wat anderen van je verwachten:
  Ik weet dat het belangrijk is om mijn eigen weg te volgen en mij niet te laten leiden door verwachtingen van anderen. Dit betekent niet dat ik als een olifant in de porseleinkast tekeer ga en onverantwoordelijk ben, maar dat ik keuzes maak die in lijn zijn met je eigen waarden en doelen. 

Ik besef dat ik tijdens het schrijven van deze blog oog in oog kom te staan met mijzelf. Een confrontatie. Aan de ene kant schrijf ik hierboven tips en handvatten op, waarvan ik weet dat ze helpend zijn. Aan de andere kant voel ik dat ik zelf nog middenin dit leerproces zit. En dat geeft niet, want de lat hoeft dus niet zo hoog te liggen! Ik hoef niet alles al perfect te kunnen. Ik ben al heel ver gekomen, en dat mag ik vieren! 

Wat ik uit het schrijven van deze blog haal, voor mijzelf en voor jullie: Ik ben slecht in polsstokhoogspringen en daarom haal ik de lat naar beneden. Dit betekent dat ik heel bewust kies waarin ik mijn kostbare energie en tijd steek. Hierdoor kies ik een pad dat meer in lijn ligt met mijn welzijn, tevredenheid en geluk. Door dit te doen kan ik mezelf omringen met succesmomenten die echt betekenisvol zijn, in plaats van te worden opgeslokt door de nooit eindigende zoektocht naar ‘meer.’

Ik weet nu al dat ik deze blog regelmatig ga teruglezen. Goede tips aan mijzelf aan te herinneren als ik het zelf ook even niet meer zie…

 

Liefs, Erik❤️