PTSS, oftewel posttraumatische stressstoornis, is meer dan een diagnose. Het is een ingrijpende ervaring die levens kan veranderen. Maar waarom is het zo’n belangrijk onderwerp? Omdat het niet alleen individuen treft, maar hele gemeenschappen beïnvloedt. Het is een schaduw die lang kan blijven hangen, maar waar gelukkig steeds meer openheid over ontstaat.

In Nederland heeft PTSS een aanzienlijke prevalentie. Maar liefst 7% van alle Nederlanders ontwikkelt ergens in het leven PTSS. De laatste jaren is er een sterke stijging in het aantal mensen met PTSS. Het is van vitaal belang dat we deze realiteit erkennen. Het kan iedereen overkomen, ongeacht achtergrond of beroep. De impact van PTSS is vernietigend, vaak resulterend in herbelevingen, slapeloze nachten, angstige dagen en een gevoel van constante alertheid.

Gelukkig hebben we de afgelopen jaren ook een verschuiving gezien in de perceptie van PTSS. Mensen praten er meer over, de stilte wordt doorbroken, mede dankzij degenen die hun verhalen delen. Mijn eerste boek, ‘Operatie Geslaagd’, heeft bijgedragen aan deze positieve verandering. Het heeft geholpen om het taboe dat op PTSS lag te doorbreken. Het heeft niet alleen mijn individuele strijd onthuld, maar heeft ook de sluier van onbegrip opgelicht. 

PTSS is niet het einde van mijn weg; het is een deel van de reis. Met de juiste keuzes en hulp is het mogelijk om met PTSS te leven. Het vraagt om moed, begrip en ondersteuning van zowel de getroffene als hun dierbaren en omgeving. PTSS is meer dan een diagnose en heb je niet niet alleen. Iedereen wordt erdoor geraakt. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen die de last kunnen verlichten.

Ik blijf mijn best doen om een steentje bij te dragen aan een wereld waarin zij die met PTSS leven niet alleen begrepen worden, maar ook de steun ervaren die ze verdienen. Laat mij een voorbeeld zijn van veerkracht en groei, waar geluk mogelijk is, zelfs met PTSS. Het begint met een keuze voor jezelf, openheid, begrip en de bereidheid om samen met professionele hulp en je sociale vangnet deze reis van herstel te maken.  

Mooie dag gewenst!

Liefs, Erik❤️