Sterker door trauma? Ja, dat kan. Posttraumatische groei en positieve veranderingen na traumatische ervaringen. Alles wat je meemaakt in het leven laat een afdruk achter op je ziel. Het leven zit vol met onverwachte plots en wendingen, waarvan sommige diepe sporen door je emotionele leven trekken. Ze raken je diep en vragen het uiterste van je. Ze kunnen je tot waanzin drijven.

Traumatische gebeurtenissen zijn de donkerste wolken die plotseling de strakblauwe hemel doen verdwijnen. Het is ontzettend moeilijk om dan door de duisternis heen te kijken. Ik heb een zilveren randje om de wolk gevonden. Dit zilveren randje wordt posttraumatische groei genoemd. Het is een prachtig fenomeen waarbij je na een traumatische ervaring positieve veranderingen in jezelf kunnen ontdekken. Hieronder deel ik graag een paar positieve veranderingen die ik heb mogen ervaren tijdens mijn herstel van posttraumatische stressstoornis (PTSS):

Meer waardering voor het leven:
Het doormaken van trauma zet een transformatieproces in gang. Een keiharde stomp op je neus, die je eraan herinnert hoe fragiel het leven is en je dwingt om prioriteiten opnieuw onder de loep te nemen. Plotseling worden de schijnbaar eenvoudige dingen in het leven, zoals een zonsondergang, een warme knuffel of een oprechte glimlach, waardevoller dan ooit. Materiële zaken verliezen hun glans, terwijl persoonlijke relaties schitteren als kostbare edelstenen.

Intensivering van persoonlijke relaties:
Trauma en PTSS kan relaties op hun kop zetten en op scherp zetten. Sommige vriendschappen verdwijnen in de schaduw, maar ware vriendschappen schijnen des te feller. Niet iedereen die je ontmoet blijft meelopen op je reis. Sommigen zullen verdwijnen. Dat is jammer, maar niet het einde van de wereld. Want de mensen die blijven, worden de steunpilaren van je leven. In de moeilijkste tijden herken je je echte vrienden en ontstaan banden voor het leven. Ook is doordat ik trauma heb meegemaakt mijn empathie gegroeid. Ik heb geleerd om meer compassie te voelen voor anderen die worstelen, omdat ik dat zelf heb ervaren.

Bewustwording van Innerlijke kracht:
Het doormaken van trauma en PTSS herinnert aan de kwetsbaarheid van het leven, maar het onthult ook innerlijke kracht. Je hebt de veerkracht om zelfs de meest verschrikkelijke gebeurtenissen te doorstaan. Die is groter dan je ooit had kunnen denken. Als je je bewust wordt van je eigen kracht, sta je zoveel sterker in het leven. Je kunt met meer zelfvertrouwen de toekomst tegemoet treden, omdat je weet dat je in staat bent om te overleven. En daardoor kun je groeien en bloeien.

Ontdekking van nieuwe kansen:
Na een traumatische ervaring kunnen oude doelen en dromen hun glans verliezen. Alles wat eerst belangrijk was, is het niet meer. Maar dat zet de deur op een kier naar nieuwe mogelijkheden. Je wordt gedwongen om je prioriteiten in je leven te herzien. Hierdoor vind je nieuwe doelen en nieuwe betekenis die beter past bij je persoonlijke groei. En om een scherpe stelling neer te leggen: Ik ben ervan overtuigd dat trauma kan dienen als een katalysator voor persoonlijke transformatie.

Mijn inzicht.

Posttraumatische groei is absoluut niet de weg van de minste weerstand. Integendeel, het vereist een keiharde confrontatie met je donkere emoties en gedachten die met het trauma gepaard gaan. Het is een loodzware en vermoeiende reis van genezing en het opnieuw ontdekken van jezelf. Gun jezelf de tijd en ruimte om het trauma in jouw levensverhaal te integreren. Jij wordt niet gedefinieerd door het trauma of PTSS. Laat het slechts een hoofdstuk zijn met een onverwachte en grimmige wending. Maar laat het ook een hoofdstuk zijn waarin jij je kracht en veerkracht laat zien. 

Ik heb jarenlang moeten navigeren door uitdagende momenten in mijn leven. Het heeft mij bijna de kop gekost. Deste meer dankbaarheid voel ik nu dat ik heb doorgezet en nu mag ervaren dat er altijd ruimte is voor groei. Zelfs te midden van de grootste duisternis en tegenspoed. Ik ben sterker door trauma. Mijn vurige hoop is dat mijn verhaal iemand mag inspireren om ook het zilveren randje te vinden in de donkerste wolken en het licht te vinden van posttraumatische groei.

 

Liefs, Erik❤️